Contraceptia hormonala
Contraceptivele hormonale(anticonceptionale) sunt constituite din steroizi sexuali, esterogeni sintetici si progestative de sinteza, combinate sau constituite numai din componenta progesteronica.
Contraceptivele(anticonceptionale) orale combinate pot fi: monofazice, cu aceeasi doza de estrogeni si progesteron de-a lungul ciclului, sau multifazice cand dozele variaza. Administrarea contraceptivelor orale se face sub forma de "pilula'', 21 zile, cu pauza de 7 zile pentru a permite instalarea menstruatiei.
Contraceptivele(anticonceptionale) cu administrare injectabila contin fie progesteron retard, fie asociatii esterogen-progesteron.
Alte forme de utilizare a contraceptivelor(anticonceptionale) sunt: implantele subcutanate, inelele vaginale si plasturi.
Contraceptivele(anticonceptionale) combinate au avantajul ca doze mici ale substantelor componente exercita o actiune contraceptiva in comparatie cu cele numai pe baza de progesteron, care actioneaza numai in concentratii mari.
Datorita influentarii negative a echilibrului fluido-coagulant, a metabolismului lipidic si functiilor hepatice, contraceptivele utilizate la bolnave obeze, cardiopate, hipertensive, cu boli hepatice cronice, cu varsta mai mare de 35 ani, pot determina complicatii in special accidente vasculare, motiv pentru care, la acest grup de paciente administrarea contraceptivelor hormonale este contraindicata.
Pentru intrebari va asteptam pe Forumul Medical al Portalului de Sanatate Doctor Bun